HENGELO

 SCHOON VOOR DJ-TAFEL

Op het ROC van Twente worden studenten gestimuleerd om afval goed te scheiden en wordt intensief samengewerkt voor een schone omgeving. De studenten zijn voor hun goede gedrag beloond met een mooie dj-tafel.

‘Een schone school en een nette omgeving horen er gewoon bij’

In het oude Storkgebouw van het ROC van Twente komen dagelijks 6.000 mensen. Dat betekent ook een grote impact op de omgeving. Met de gemeente heeft de Gezonde school daarom jaren geleden al een goede samenwerking opgezet voor een schone en veilige buurt. Dat heeft onder meer geleid tot initiatieven voor een betere afvalscheiding en minder zwerfafval.

Intensieve samenwerking
Een goed voorbeeld is de succesvolle aanpak voor schone snoeproutes: de wegen tussen school en de supermarkt, waar na pauzes vaak verpakkingsafval ligt. Na analyse van de routes zijn extra afvalbakken geplaatst op strategische plekken.

Met opvallende stickers op de bakken worden de studenten aangemoedigd om hun afval in de bak te gooien. Ook de supermarkt werkt mee, met extra bakken bij de uitgang en kassières die studenten vragen om verpakkingen goed weg te gooien.

Voorlichten en bijhouden
Een schone school en een nette omgeving horen er gewoon bij, aldus locatiemanager Marcel van Vliet. De school zet nu ook steeds meer in op het voorkomen van afval. Zeker bij de start van het schooljaar, met vaak een aanwas van rond de 2500 nieuwe studenten. Er is dan ook extra handhaving vanuit de gemeente. In de lessen krijgen de studenten informatie over de regels in en rond school en voor de snoeproutes.

Echt schoner geworden
Om de voortgang te bespreken zoeken de samenwerkende partijen elkaar regelmatig op. Een medewerker van de gemeente en iemand van school legen ook dagelijks de bakken. Als er toch nog zwerfafval ligt op de routes, ruimen ze dat op. Ook houden ze de stand van zaken goed in de gaten. Het blijkt dat de aanpak werkt: ze zien dat de schoolomgeving en de snoeproutes echt schoner zijn geworden.

DJ-tafel als beloning
Voor een beloning heeft Van Vliet de resultaten gekoppeld aan een wens van de studentenraden: een dj-tafel. De school heeft hiervoor een plek omgetoverd tot een muzikale hang-out waar studenten via smartphones hun favoriete nummers kunnen afspelen en mixen. De tafel is onbeperkt beschikbaar, ook voor buurtbewoners.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden