De gemeente zet zich via verschillende projecten in om een duurzame gemeente te zijn. De reactie op het verzoek om aan de pilot deel te nemen was ook gelijk enthousiast.

‘We bereiken met onze sportclubs in een keer 8.000 leden’

De pilot past in een reeks initiatieven voor een schonere gemeente en de omslag naar een circulaire economie. Van ledlampen in straatlantaarns tot een duurzaam gebouwde kinderboerderij. Huizen doet ook aan afvalscheiding in de openbare ruimte.
In 2020 moet het hergebruik van huishoudelijk afval flink zijn verhoogd door meer pmd-inzameling. “De pilot is hierbij een prachtig hulpmiddel”, zegt beleidsmedewerker Noortje Voulon.

Sportclubs
Sportverenigingen zijn de belangrijkste groep maatschappelijke organisaties waar de gemeente zich op richt. Ze zijn sterk afhankelijk van vrijwilligers, kunnen een beloning goed gebruiken en hebben veel bezoekers. Dus ook veel afval. Zeven sportclubs doen mee: een bereik van 8.000 leden.

Op eigen verzoek doet ook basisschool Dr. Maria Montessori mee.

Persoonlijk contact
Huizen begon haar werving met een digitale enquête, maar daar werd niet veel op gereageerd. Voulon: “Na een persoonlijke toelichting merkten we dat veel sportclubs toch erg open stonden om mee te doen. Face-to-face kun je blijkbaar veel meer duidelijkheid geven en mensen overtuigen.”

Zwerfafvalkar
Voor de voetbal- en hockey­verenigingen stelt Huizen een zwerfafvalkar beschikbaar. Zij hebben een groot terrein en hebben in het weekend enorm veel bezoekers.

Dan helpt zo’n kar wel om alles afvalvrij te houden. Elke vrijdagmiddag en maandagochtend loopt iemand van de club een rondje om de velden. De skivereniging kreeg afvalbakken die je vast kunt zetten op de piste.

Alle honken af
Mart Mulder is al jaren coördinator oud papier inzamelen bij honkbalvereniging de Zuidvogels. Goed idee om mee te doen aan de pilot vond hij, want de club heeft ook aardig wat verpakkingsafval. Regelmatig lopen vrijwilligers de honken af langs alle velden en op het terrein staan ‘PETmans’ en pmd-bakken. “Het goede voorbeeld en meer bewustzijn zijn belangrijker dan de vergoeding.”

Grote bereidheid
“De meeste grote verenigingen doen mee aan de pilot en niemand doet het hier voor de beloning”, vertelt Voulon. “Vaak zijn de mensen bij de organisaties al enthousiast. Ze werken vanuit hun eigen motivatie al  actief aan een schone omgeving. Ze zijn ook blij als ze hun pmd-afval goed kunnen scheiden. Als je dat ondersteunt, heb je het meest al gewonnen.”

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden