Scholen krijgen praktijkles van HVC-chauffeurs in de klas en mogen op bezoek bij de afvalenergiecentrale.

‘Waardevolle grondstoffen terug­winnen begint thuis en op school’

Afvalinzamelaar HVC is verantwoordelijk voor het duurzame afvalbeheer van gemeenten en waterschappen in Noord-Holland, Zuid-Holland Zuid, Flevoland en West-Friesland. Voor basisscholen heeft de afvalinzamelaar het project ‘Afval scheiden en vermijden’ ontwikkeld. Voor iedere school die meedoet zorgt HVC voor de bakken om al het afval in de klas te scheiden en materiaal om het zwerfafval in een straal van 50 meter gescheiden op te ruimen.

Ook op school
HVC wil dat kinderen vanaf jonge leeftijd zoveel mogelijk bewust meekrijgen hoe je goed omgaat met afval.

Want afval voorkomen, afval scheiden en daardoor waardevolle grondstoffen terugwinnen, begint thuis en op school. Dat vindt ook conceptontwikkelaar Laura Heese-Smit. Zij hield zich intensief bezig met de pilot, de deelnemende gemeenten en de scholen.

Deelnemers werven voor de pilot bleek moeilijk, omdat een geheel afvalvrije school erg veel omvattend is. “Het gaat verder dan alleen een bak voor pmd-afval.”

LEES VERDER

Minder restafval
Een gemeente die aan het project meedoet tekent een deelnemersovereenkomst met HVC en past de lokale afvalstoffen­verordening aan. Basisscholen worden daardoor vrijgesteld van de regel dat ze als ‘bedrijf’ geen afval mogen aanbieden aan HVC. In praktijk was het niet overal haalbaar om dit binnen de pilot Schoon Belonen te bereiken. “Veel basisscholen zaten nog aan een contract vast met een eigen inzamelaar. Het doel blijft wel meer gescheiden afval en geen restafval. “Dat kan iedereen een mooie besparing opleveren.”

Praktijkles
Scholen die meededen kregen als introductieles HVC-chauffeurs op bezoek. De vuilnismannen gaven tips en ervaringen uit de praktijk en beantwoordden ze vragen van de kinderen, zoals ‘Waar gooi ik mijn ontbijtkoekverpakking in?’

Verder is er HVC’s online educatiepakket Watt ’n Zooi. Op de website vinden leraren en leerlingen informatie over duurzame afvalverwerking. Een bezoek aan de afvalenergiecentrale is bij veel scholen populair. “Dagelijks komt minimaal één bus leerlingen uit groep 7 en 8 langs voor een uitgebreide rondleiding.”

HVC-pilotgemeenten

Alblasserdam, Bergen, Beverwijk, Drechterland, Enkhuizen, Heemskerk, Hendrik Ido Ambacht, Hollands Kroon, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Schagen, Stede Broec, Velsen, Zeewolde

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden