Als onderdeel van het Maastrichtse zwerfafvalprogramma #PickItUp is kunstenares Tessie Crombach de scholen langs gegaan met het project Trash Art: kunst van zwerfafval.

‘Kinderen ervaren zo zelf hoeveel afval we met elkaar produceren’

De kunstenares stimuleert bewustwording en creatieve omgang met afval bij kinderen. Ze gaf voorlichting en maakte met de kinderen van petflesjes grote en praktische recycle-meubels.

Trashboom

De kunstenares startte in de klassen met een presentatie over zwerfafval en ze maakte plastic soep. Daarna waren de kinderen aan zet: zij zamelden een maand lang zoveel mogelijk plastic flesjes in en vulden daarmee stap voor stap een grote houten stellage van Crombach: de Trashboom.

800 flesjes
Met buurtorganisaties ruimden kinderen de omgeving op, ook namen ze lege petflesjes van huis mee. “Om zo zelf te ervaren hoeveel afval we met elkaar in een maand produceren.” Aan het einde kwam de kunstenares terug met hoezen in de vorm van een stoel en een hocker. Met een volle Trashboom van 800 flesjes kon een set meubelhoezen worden gevuld. Zo maakten ze meubels waarop je goed kon zitten!

Actief opgepakt
Niet alleen op de basisscholen, ook op het United World College werd het project actief opgepakt. Tieners maakten onder meer posters waarop stond hoe je met afval om moet gaan. Ook leerden ze hoe ze zelf meubelhoezen kunnen naaien om met afval gerecyclede meubels te maken.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden