ONDERSTREEP BETROKKENHEID

LEES VERDER

Educatie is voor afvalinzamelaar ROVA belangrijk in de strijd tegen zwerfafval en de omslag naar een circulaire economie. De pilot paste daarom goed binnen ROVA’s zwerfvuilprogramma Mooi Schoon.

Schoon Belonen stimuleert inwoners om hun buurt­ zwerfafvalvrij te houden. De mogelijkheid om ook afval te kunnen scheiden was voor ROVA en de scholen een mooie aanvulling.

Op groentour
“We willen het gedrag en bewustzijn van de inwoners in de gemeenten waarvan wij het afval ophalen het liefst zo jong mogelijk positief beïnvloeden”, geeft projectleider Petra Streng aan. “Bijvoorbeeld via de Groentour-excursie voor de bovenbouw. De leerlingen worden opgehaald met de op groen gas rijdende Groenbus. Op het terrein krijgen ze stap voor stap te zien wat er met het afval en de grondstoffen gebeurt. Met spelletjes wordt de boodschap verder op een ludieke manier onder de aandacht gebracht.”

Mooi Schoon-school
Iedere deelnemende school kreeg een startpakket met onder meer een introductievideo voor leerlingen en leraren. Verder zat daar een brief voor de ouders in, met tips om afval te voorkomen: geef je kind bijvoorbeeld een trommel en drinkbeker in plaats van zakjes en pakjes. Via handige posters met inspirerende weetjes en stickers konden de scholen iedereen bij de les houden. En met een gevelschildje of raamsticker laat iedere deelnemer zien dat ze een betrokken ‘Mooi Schoon-school’ zijn.

LEES VERDER

ROVA-pilotgemeenten

Aalten, Bunschoten, Dinkelland, Hardenberg, Hattem, Heerde, Olst-Wijhe, Ommen, Oostgelre, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Tubbergen, Twenterand, Woudenberg, Zwartewaterland, Zwolle

Handtekeningenbord
Gemeenten die ‘ja’ zeiden kregen brede ondersteuning van ROVA. Zo wierf Streng met haar collega’s de scholen en organiseerde ze in iedere gemeente een officiële kick-off. Tijdens zo’n feestelijke opening deed een lokale wethouder onder meer een afvalquiz en zette iedereen zijn handtekening op een bord om de betrokkenheid te onderstrepen. Met de gemeenten hield zij regelmatig contact. Ook op de Dag van de Duurzaamheid zijn de gemeenten actief: wethouders lezen een duurzaam verhaal voor op de basisscholen. Ook worden de scholen met een duurzaam cadeau beloond voor hun inspanningen.

Olievlekwerking
Tijdens de pilot Schoon Belonen groeide de Mooi Schoon-scholencampagne ver­der uit tot een succesvol project met meer dan 125 deelnemende scholen en ruim 20.000 actieve leerlingen.

“Een olievlekwerking dankzij aandacht in de pers, het enthousiasme op de scholen en mond-tot-mondreclame”, volgens Streng. “Sinds de start hebben de scholen ook een mooie constante stroom van pmd-afval aangeboden.”

Sorteerlijsten
Aan de scholen werd als tegenprestatie voor de gescheiden afvalinzameling gevraagd om ook een aantal opruimacties te doen. Om inzicht te ontwikkelen in afval en grondstoffen kregen leerlingen sorteerlijsten waarmee ze konden monitoren wat ze tegen kwamen. Sommige scholen waren zo fanatiek dat ze iedere maand de lijsten invulden en opstuurden. “Hieruit bleek al snel dat het aantal stuks zwerfafval behoorlijk afnam.”

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden